zondag 1 augustus 2010

De censuurcommissie regeert.

Groot nieuws vandaag in heel wat internationale kranten en nieuwsomroepen wereldwijd. De Verenigde Arabische Emiraten gaan het gebreuk van de de telefoon ZwartBesje beperken vanaf oktober. Alles wat ZwartBesje doet aan internetverbindingen wordt volledig afgeknepen, waardoor naar schatting 500 000 gebruikers van de telefoon geen internet kunnen browser, emails sturen of andere netwerk toepassingen meer kunnen gebruken op hun foon. Dit is een kostelijke grap voor heel veel gebruikers, die een telefoon hebben gekocht die tussen 250 en 600 euro kost.

Onder het mom van veilighed heeft een overheidsadministratie besloten om het toestel te bannen, want het toestel zou rechtstreeks en gecodeerd contact leggen met telefoonservers buiten de Emiraten. Dankzij deze codering kan de overheid echter de berichten niet afluisteren/meelezen (en dat gebeurt vaak, want ook deze blog wordt meegelezen door de overheid).

Zoals u misschien weet, of niet weet, is vrijheid van meningsuiting een rekbaar begrip, dat in Europa vaak wordt (mis)bruikt. Hier daarentegen is die vrijheid eerder beperkt, zo blijkt eens te meer. We wisten al dat Flickr.com, pornosites, politiekgetinte en anti-islamsites werden geblokt, en dat proxy-servers en vpn-verbindingen worden dichtgeknepen, maar dat het ZwartBesje illegaal zou worden wist ik nog niet. Gelukkig heb ik geen telefoon van dit merk, maar ik ken een tiental mensen die er wel eentje hebben. Pech!

Met dit nieuws in het achterhoofd, ben ik eens op verkenning gegaan. Nu blijkt dus dat het gebruik van Skype illegaal is, althans het gebruik om te telefoneren van computer naar landlijn. Wederom onder het mom van veiligheid, maar ik geloof al langer hoe meer dat het gaat om de bescherming van het oligopolie van de 2 telecomoperatoren in het land. ...nu weet ik ook ineens waarom het me niet lukt om de telefoneren met mijn pc....geblokt natuurlijk. :-(

Soit, ik ga er niet van wakker liggen. De komende twee weken resideer ik in de Benelux en keer ik mijn computer ietsje vaker de rug toe. Ook dat gecontroleerd en gecensureerd telefoonnummer wordt twee weken in de isoleercel gestopt.

Hou je haaks en tot over een paar weken, of voor sommigen tot binnenkort.

Woestijnkabouter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten