donderdag 24 juni 2010

stofstorm op zee

hey weerliefhebber,

Het is me een fris weertje, deze dagen, met vandaag slechts 38 graden met een heerlijke ochtend, gevolgd door een ogenschijnlijk mooie en zonnige middag, om dan rond 15u compleet om te slaan in een grijzige geligheid van een stofstorm. En dan nog wel stof dat überhaupt niet uit de woestijn om de hoek komt, maar helemaal uit Irak en noordelijke Saudi Arabië afkomstig is. Als lokale bewoner herken je het zo, want het lokaal stof heeft een rode tint (te danken de ijzeroxide in het zand), terwijl het Irakees zand een stuk minder ijzerroest bevat.

Dinsdag is het beginnen waaien in de bovengenoemde regio, 15-20kts wind, net genoeg om het zand in de circulatie te brengen, en ook op woensdag en donderdag (vandaag) staat er in die regio evenveel of soms nog meer wind, aangezogen door een ontwikkelende shamaltrog in de Perzische Golf. Die trog, gekenmerkt door zijn positie tussen twee hogedrukgebieden in, eentje boven Iran, en eentje boven Saudi Arabië, houdt doorgaans rond de 5 dagen aan, maar is het sterkste op dag 2-3(vandaag is dag 2). In dit geval is die Shamaltrog stevig ontwikkeld, met winden tot 8 bft in sommige delen van de Perzische golf, en tot 6-7 bft aan de aangrenzende kusten. In de hoogte is het nog een veel groter feest, want op 850hpa staat er zoals op het kaartje hieronder tot 40kts wind. (gemaakt met Zygrib )

En het is net dankzij die grote windsnelheden dat het opgewaaide Irakees stof (zonder bestofte Amerikaanse militairen erin) op een termijn van 24-36h over de hele Golfregio wordt verspreid. Best wel een merkwaardig zicht, want op een minder dan een uur tijd verandert een fantastisch uitzicht in een saaie boel, waarbij de temperatuur licht afneemt (38--> 36 graden), maar de luchtvochtig dan weer toeneemt (dauwpunt 23-->26graden), waardoor de gevoelstemperatuur nog verder oploopt. Men bedenke daarbij een zeewindje van 5 bft, en weet dan het flink zweten is.

Het zicht in deze condities zakt doorgaans naar 2-3km, al dan niet voor een paar dagen. Jammer maar helaas. Hieronder twee plotjes met de zichtwaarnemingen van de Golfregio en een stationsplot .(programma van de familie Lankamp )



Tot slot nog een overzichtskaartje gevolgd door een vergelijkend fotokoppel. Je kunt het stof heel goed op het visuele satellietbeeld herkennen, dankzij zijn sterke aflijnen tov de omgeving. Ook boven land hangt er stof, maar dat is dan weer heel moeilijk te herkennen. Merk ook de stratocumulus in zuidelijke Oman op, nabij de badstad Salalah. Deze wolken zijn een typische moessonfenomeen en keren elk jaar weder, met lichte motregen in hun verschiet. (bron)






Tot de volgende,

Wouter

2 opmerkingen:

  1. Interessante Shamal case Wouter!
    Heb je daar wel toegang tot waarnemingen uit Irak?
    Zo'n stofstormpje zou mij trouwens weinig kunnen bekoren denk ik, alhoewel ik een haboob voor opgelijnde onweersbuien uit aardig fotogeniek vind.
    Je houdt het dus nog wel even uit in de zandbak zo te lezen. Zelfs aan 45°C begin je na verloop van tijd te wennen hè? :)

    Strooi niemand zand in de ogen, steek je kop niet in het zand en word geen zandhaas. Ach, gelukkig schuurt zand de maag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En de darmen! Een haboob komt niet vaak langs in Dubai, omdat de meeste onweersbuien parallel aan de kustlijn trekken of vanop zee het land op trekken. Enkel de gebieden verder landinwaards krijgen er wel eens eentje, en naar verluidt was eerder dit jaar eentje in Doha/Qatar, maart of begin april dacht ik.

    De waarnemingen uit Iraq zijn toegankelijk, in zoverre dat het METAR of SYNOP waarnemingen zijn. Overigens is het nu weer flink aan het waaien in Iraq, met het nodige vliegend stof en zand tot gevolg. De hoogtestroming is nu iets ongunstiger om het in Dubai te krijgen, maar de grondstroming laat het nog wel toe. Wordt dus speculeren!

    BeantwoordenVerwijderen