donderdag 11 maart 2010

mist

Hi folks,

0150LT Voor de 5e nacht op rij hangt er tijdens de nacht een dichte mist in de Emiraten. In tegenstelling tot de vorige keren zit ik nu wel boven de mist, en vanop het 12e verdiep is het al lastig om de grond te zien. Horizontaal bedraagt mijn zicht echter nen kilometer of twee. Ik zit dus echt aan de top van de mist. Best wel leuk.

0158 LT Maar ach, het weer kan snel veranderen. Tussen mijn eerste observatie en een tussentijds check is het al veranderd. De grond is intussen onzichtbaar, en ook horizontaal kan ik het flatgebouw aan de overkant van de straat niet meer zien.

Deze situatie is ongezien, en het ziet er naar uit dat ook de komende nachten mistig zullen zijn. Tijd voor een situatieschets.

De mist zoals de oostelijke staten in Perzische Golf ze nu ervaren, is een typisch voorbeeld van stralingsmist. Overdag is het 30 graden, met een ontwikkelende zeebries in de namiddag. Samen met de zeebries wordt vochtige zeelucht met een dauwpunt van tussen de 18-20C binnengevoerd. Deze zeebries blijft meestal doorstaan tot goed 20-21u's avonds en dan pas begint de wind opvallend af te nemen en te krimpen dan niet ruimen. Tegen dat moment is in een kuststrook van goed 50-100km volledig onder de invloed van de vochtige luchtsoort. Echter, de afkoeling van de lucht start al vanaf een uur of 5.


De sterkte van de afkoeling is afhankelijk van een aantal factoren, zoals luchtvochtigheid, windrichting, windsterkte, en al deze dingen zijn goed te modelleren gelukkig, net als de minimumtemperatuur overigens.

In de loop van de avond/nacht draait de windrichtig als dusdanig dat er een landbries ontwikkeld, waarbij koudere berglucht en woestijnlucht de kustvlakte binnendrijft. Tegelijkertijd hebt ge de warmte-uitstraling aan de grond waardoor ge een typische nachtelijke inversie krijgt.

Al die factoren samen zorgen ervoor dat tijdens de nacht de relatieve vochtigheid toeneemt en mist optreedt.

In Abu Dhabi was het rond 1 uur al afgekoeld tot 18C, terwijl het dauwpunt op dat moment 17C was. In Dubai is het doorgaans warmer en droger (22C/18C), maar dat meestation is gelegen in het midden van de stad en niet representatief voor de buitenwijken (alwaar mijnen blok staat op 20km van de luchthaven).

Gezien de nacht nog maar net bezig is, kan de uitstraling en afkoeling nog wat doorgaan. Hierdoor ziet het er niet naar uit dat de mist voor 8-9u 's ochtends weg zal zijn.

Mist is miserie, en op zich redelijk goed te voorspellen. Aan de kust in een tropisch aride gebied lukt dat net ietsje minder goed. Zo kun je de typische regel uit Nederland ivm afkoeling van het dauwpunt tov de temperatuur hier niet toepassen (temp - 4C = Td - 1C). En vegatatie die water kan verdampen, is er ook niet. Niets van dit alles...Wind is cruciaal, net als de hoeveelheid stof in de lucht en de sterkte van de zeebries.

Na 4 maanden werken in deze regio mag ik met enige fierheid zeggen dat ik mist goed voorspellen, maar dat komt daar dag in dag uit de hele situatie op de voet te volgen. Boeiend, maar vermoeiend.

En voor de volgende dagen verwacht ik ook mist in de ochtend. Zeker nog tot na het weekend.

Groenten,
Wouter

1 opmerking:

  1. Even een opvolgingsberichtje: Op de luchthaven van Dubai is nooit mist gemeten, maar wel een tijdje 3500m. In Abu Dhabi was het compleet anders, want daar is de mist pas opgetrokken tussen 8 en 9u.

    Groenten,

    W

    BeantwoordenVerwijderen