zondag 31 januari 2010

Zandstorm en regen

Dag weerliefhebbers,

Terwijl het in de BeNeLux stevig aan het winteren is met sneeuw en ijs, baadt Dubai in de zon, zoals gewoonlijk. Het is flink winderig geweest de laatste dagen, met koude temperaturen rond 20-21 graden. Zo'n twee dagen geleden heeft de NW-wind plaats gemaakt voor een rustiger weertype, met oplopende temperaturen. Elke dag een tot twee graden erbij. Op het moment van dit schrijven, zondag is het 25 graden, en tegen donderdag zou het 32 graden moeten worden, bij een stevig 5-6 beaufort uit het zuiden tot zuidwesten. Een landwind dus. Dit zijn eerder uitzonderlijke temperaturen voor de tijd van het jaar, maar wat het net zo boeiend gaat maken, is die wind.

Op nadering van een ontwikkelend lagedrukgebied boven de Perzische Golf, trekt de wind flink aan boven de Emiraten. Dit laag beweegt dan via de Straat van Hormuz om in Iran terecht te komen. (zie bijlage). Aan de zuidzijde van het laag wordt warme woestijnlucht aangezogen, en bij een wind van ruim boven de 20 knopen (32km/u - 10m/s), wordt het zand en stof uit de woestijn in de lucht gebracht. GEVOLG: zandstorm op donderdag.

Eens het laag verdertrekt, komen de Emiraten in het front te liggen, met regen en onweersbuien te gevolg..en veel belangrijker: mijn straat die weer eens onder water zal staan!

Dit is het scenario voor de komende dagen. Ik kijk er enorm naar uit, en hoop dan ook dat het uitkomt, maar omdat het nog 4 dagen wachten is, zou het wel eens anders kunnen uitdraaien dan gehoopt.

Wordt vervolgd.

Wouter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten